Wat is Kinesiologie?

Kinesiologie betekent letterlijk: “De leer van de beweging”. Het is een therapeutische manier van werken, waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.De methode werd rond 1960 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie.

Hoe werkt de Kinesioloog?  

De kinesioloog kan zijn cliënt via de spiertesten (een hele zachte methode) inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. Spieren reageren nl. met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden, omdat het lichaam negatieve ervaringen (die vaak generaties lang worden doorgegeven) kan vasthouden.

Het is een ongeëvenaard systeem om oorzaken van klachten op te sporen. De enige echte oplossing voor het verminderen/opheffen van klachten ligt m.i. daarin dat oorzaken aangepakt worden;  symptoombestrijding is geen duurzame oplossing.